Leid mee de werknemers van de toekomst op

Via duaal leren verwerven jongeren vaardigheden op school én op de werkplek. En daarin speel jij - als werkgever - een hoofdrol. Je helpt ze om hun opleiding af te ronden, maar bereidt hen tegelijk optimaal voor op de arbeidsmarkt. Een slimme combinatie dus van jong talent, een goede opleiding vanuit de knowhow van jouw onderneming. Zeg nu zelf: is dat geen perfecte mix? 

Nieuw! Zoek je een jongere om op te leiden in je onderneming?

Zet dan jouw werkplek in de kijker zodat ze door leerlingen gemakkelijk teruggevonden wordt op deze website. Beheer je werkplekken in het digitale loket app.werkplekduaal.be. Meer info...

Je kan ook contact opnemen met een school in je buurt die de opleiding aanbiedt voor het beroep waarin jij actief bent. Zoek hier een school in jouw buurt!

Alleen maar voordelen

  • Ontdek, ontwikkel en versterk felbegeerde competenties.
  • Speel in op veranderende noden en blijf zelf helemaal up-to-date.
  • Vind potentiële medewerkers die perfect passen in je organisatie.
  • Versterk de leercultuur binnen je onderneming en werk aan de competenties van je eigen medewerkers (denk bv. aan de mentoren).

Interesse in het opleiden van een jongere via duaal leren? Kom hier te weten of je er helemaal klaar voor bent! De belangrijkste topics voor het succesvol opleiden van een jongere in jouw “leeronderneming” worden aangehaald. Ben je helemaal klaar, dat is fantastisch! Nog niet helemaal klaar? Op basis van je antwoorden, krijg je de nodige info om je degelijk voor te bereiden. 

Doe de zelfscan en ontdek of je klaar bent om een duale werkplek aan te bieden! 

Interesse om als onderneming een duale werkplek aan te bieden? Neem dan contact op via dit formulier

Zo gaat het praktisch in zijn werk

Stap 1:

vraag op voorhand al een erkenning aan

Wil je een leerling uit duaal leren opleiden op je werkvloer? Dan moet je daarvoor erkend zijn. In een duaal leertraject verwerft de leerling immers een groot deel van de competenties op de werkplek. Om de opleiding tot een goed einde te kunnen brengen is het dan ook van groot belang dat het om een kwaliteitsvolle werkplek gaat waar de leerling voldoende leerkansen krijgt.

Om een erkenning te krijgen moet je onderneming minstens één mentor aanduiden die instaat voor de opleiding en begeleiding van de lerende(n) op de werkplek en moet je voldoen aan een aantal erkenningsvoorwaarden.

De erkenning vraag je aan per opleiding waarvoor je een overeenkomst wil sluiten en voor elke vestiging waar je leerlingen wil opleiden. De erkenningsprocedure kan je eenvoudig opstarten door een aanvraag in te dienen in het digitale loket app.werkplekduaal.be. Je hoeft hiermee niet te wachten tot je concrete afspraken maakt met een school of leerling. Je aanvraag wordt binnen de 14 dagen behandeld door je sectororganisatie of SYNTRA Vlaanderen. 

Stap 2:

vind een match

Bij duaal leren brengt de leerling heel wat tijd op de werkvloer door. Het is dan ook belangrijk dat er een goede match is tussen leerling en werkplek en dat beide partijen met de juiste verwachtingen starten. 

Zoek je een jongere om op te leiden in je onderneming? Zet dan jouw werkplek in de kijker zodat ze door leerlingen gemakkelijk teruggevonden wordt op deze website. Beheer je werkplekken in het digitale loket app.werkplekduaal.be.  

Je kan ook contact opnemen met een school in je buurt die de opleiding aanbiedt voor het beroep waarin jij actief bent. Zoek hier een school in jouw buurt!

Niet gevonden wat/wie je zocht? Neem dan contact op via dit formulier en we helpen je graag verder. 

Stap 3:

aan de slag

Leerling gevonden? Voer dan zeker een intakegesprek met de leerling. Zo kan je evalueren of jullie met elkaar in zee willen gaan. Daarna zal de school samen met jou een opleidingsplan uitwerken voor de leerling en sluit je de overeenkomst. 

Voor meer info over overeenkomsten, voorwaarden en incentives kan je hier terecht. 

Goed om te weten: als mentor sta je er niet alleen voor! Er is een ruim aanbod van opleiding, begeleiding en ondersteuning voorzien om je rol op een goede manier in te vullen.

Benieuwd? Luister hoe zij het ervaren.

Wie kan je beter vertellen wat de troeven van duaal leren zijn dan de ervaringsdeskundigen zelf? We laten leerlingen, leerkrachten én ondernemingen uit verschillende sectoren aan het woord.