Leid mee de werknemers van de toekomst op

Via duaal leren verwerven jongeren vaardigheden op school én op de werkplek. En daarin speel jij als werkgever een hoofdrol. Je helpt de leerlingen om hun opleiding af te ronden en bereidt hen tegelijk optimaal voor op de arbeidsmarkt. Een slimme combinatie dus van jong talent en een goede opleiding vanuit de knowhow van jouw onderneming. Zeg nu zelf: is dat geen perfecte mix? 

Stap 1: vraag een erkenning aan

iemand tekent een contract

Wil je een duale leerling opleiden op je werkvloer? Dan moet je daarvoor erkend zijn. In een duaal leertraject verwerft de leerling immers een groot deel van de competenties op de werkplek. Om de opleiding tot een goed einde te kunnen brengen is een kwaliteitsvolle werkplek dan ook erg belangrijk.

Om een erkenning te krijgen moet je onderneming minstens één mentor aanduiden. Hij of zij zorgt voor de opleiding en begeleiding van de lerende(n) op de werkplek. Je moet als onderneming ook voldoen aan een aantal erkenningsvoorwaarden.

De erkenning vraag je aan per opleiding waarvoor je een overeenkomst wil sluiten en voor elke vestiging waar je leerlingen wil opleiden. De erkenningsprocedure kan je eenvoudig opstarten door een aanvraag in te dienen in het digitale loket app.werkplekduaal.be. Je hoeft daarmee niet te wachten tot je concrete afspraken maakt met een school of leerling. Je aanvraag wordt binnen de 14 dagen behandeld door je sectororganisatie of door de VDAB. 

Stap 2: vind de perfecte match

twee mensen schudden de hand

Bij duaal leren brengt de leerling heel wat tijd door op de werkvloer. Een goede match tussen leerling en werkplek is dan ook essentieel. 

Zoek je een jongere om op te leiden in je onderneming? Zet dan jouw werkplek in de kijker zodat leerlingen ze makkelijk vinden. Beheer je werkplekken in het digitale loket app.werkplekduaal.be.

Je kan ook contact opnemen met een school in je buurt die de opleiding aanbiedt voor het beroep waarin jij actief bent. Zoek hier een school in jouw buurt!

Niet gevonden wie of wat je zocht? Neem dan contact op via dit formulier en we helpen je graag verder. 

Stap 3: vanaf nu kan je aan de slag

twee mannen voeren een gesprek aan tafel

Leerling gevonden? Voer dan zeker een intakegesprek met hem of haar. Zo kan je evalueren of jullie met elkaar in zee willen gaan. Daarna zal de school samen met jou een opleidingsplan uitwerken en sluit je de overeenkomst. 

Voor meer info over overeenkomsten, voorwaarden en incentives kan je hier terecht. 

Goed om te weten: als mentor sta je er niet alleen voor! Er is een ruim opleidingsaanbod, begeleiding en ondersteuning voorzien om je rol optimaal in te vullen.

twee vrouwen voeren een gesprek aan tafel

Nieuw!

Zoek je een jongere om op te leiden in je onderneming? Zet dan jouw werkplek in de kijker zodat leerlingen ze makkelijk vinden. Beheer je werkplekken in het digitale loket app.werkplekduaal.be.

Je kan ook contact opnemen met een school in je buurt die de opleiding aanbiedt voor het beroep waarin jij actief bent. Zoek hier een school in jouw buurt!

Een aantal voordelen

  • Versterk competenties
  • Speel in op veranderende noden
  • Vind potentiële medewerkers
  • Versterk de leercultuur binnen je onderneming

Benieuwd? Leg je oor te luisteren

Wie kan je beter vertellen wat de troeven van duaal leren zijn dan de ervaringsdeskundigen zelf? We laten leerlingen, leerkrachten én ondernemingen uit verschillende sectoren aan het woord.